Δελτία τύπου
Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος

Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, προκειμένου να γίνει συνειδητή η εξάρτησή μας από το φυσικό περιβάλλον και να ενισχύσει τις πολιτικές για περιβαλλοντικές δράσεις. Στόχος της σημερινής ημέρας είναι να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον του πλανήτη και των οικοσυστημάτων του και ότι πρέπει να δράσουμε οργανωμένα προκειμένου να μετριάσουμε, εάν όχι να προλάβουμε, τις κλιματικές αλλαγές που οι περισσότεροι επιστήμονες προβλέπουν για τις επόμενες δεκαετίες.

Γι αυτό τον λόγο για το 2009 έχει επιλεγεί ως σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος «Ο Πλανήτης σε Χρειάζεται! Όλοι μαζί στην μάχη για να προλάβουμε τις κλιματικές αλλαγές»
Πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να δεχτούμε τις ευθύνες μας και να δράσουμε συντονισμένα προκειμένου οι μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτά που γενναιόδωρα μας προσφέρει η φύση σήμερα. Διαφορετικά, στατιστικά όπως αυτά που παρατίθενται παρακάτω θα συνεχίσουν να μας στοιχειώνουν.

  • Το 20% του πληθυσμού στη Γη καταναλώνει το 80% των παγκόσμιων πόρων.
    GEO4, UNEP (United Nations Environment Programme, 2007).
  • 5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από την κατανάλωση μολυσμένου νερού καθώς 1 δις. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό. UNDP, 2006 (United Nations Development Programme).
  • Πάνω από το 50% των σιτηρών που υπάρχουν στο εμπόριο παγκοσμίως διατίθενται για την τροφή των ζώων και τα βιο-καύσιμα. Worldwatch Institute, 2007 - FAO, 2008.
  • Το 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και απαιτούνται πολλά χρόνια για την αποκατάστασή τους. UNEP (United Nations Environment Programme).
  • Κάθε χρόνο, 13 εκατομμύρια εκτάρια δασικής περιοχής εξαφανίζονται. FAO, 2005 (Food and Agriculture Organization of the United Nations).
  • 1 στα 4 θηλαστικά, 1 στα 8 πτηνά, 1 στα 3 αμφίβια απειλούνται με εξαφάνιση. Τα είδη του ζωικού βασιλείου εξαφανίζονται με ρυθμό 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον φυσιολογικό (IUCN, 2008 (International Union for Conservation of Nature).
  • Η επιφάνεια των πάγων είναι 40% πιο λεπτή από ότι 40 χρόνια πριν. NSIDC, National Snow and Ice Data Center, 2004.
  • Υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 200 εκατομμύρια πρόσφυγες λόγω κλιματικών αλλαγών μέχρι το 2050. The Stern Review: the Economics of Climate Change, Part II, Chapter 3, page 77.

Όπως λοιπόν υποστηρίζει και ο Μπαν Γκι-μουν «Ο κόσμος χρειάζεται επιπλέον μία Νέα Πράσινη Συμφωνία που θα εστιάζει στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οικολογικές υποδομές και στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη» και συνεχίζει λέγοντας «Κλείστε τα φώτα. Μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ανακυκλώστε. Φυτέψτε ένα δένδρο».

Σχετικοί σύνδεσμοι