Τα νέα της εταιρείας
Η ΔΕΜΕΚΑΒ φιλοξενεί διεθνή συνάντηση του Δικτύου CHORUS

Διεθνής συνάντηση με θέμα «Αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς για την ανάπλαση και αναζωογόνηση των πόλεων» πραγματοποιήθηκε από την Πέμπτη 18 Μαΐου έως το Σάββατο 20 Μαΐου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων CHORUS.

Το Δίκτυο CHORUS έχει ως αντικείμενο παρεμβάσεις διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς για την αστική αναζωογόνηση και εντάσσεται στο πρόγραμμα URBACT που προωθεί την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ πόλεων που έχουν εφαρμόσει παρεμβάσεις τύπου URBAN.
 
 
Η πρώτη μέρα της συνάντησης ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Παύλου Μαρκάκη, Αντιδημάρχου Βόλου και Προέδρου της ΔΕΜΕΚΑΒ. Καλεσμένοι της συνάντησης η κα. Βίλμα Χαστάογλου, καθηγήτρια ΑΠΘ, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης του Βόλου, ο κ. Κώστας Αδαμάκης, Λέκτορας του ΠΘ, ο οποίος κατέγραψε την βιομηχανική κληρονομιά του Βόλου, ενώ στη συνέχεια ο κ. Βασίλης Σγουρής, Διευθυντής της ΔΕΜΕΚΑΒ, αναφέρθηκε στις αστικές αναπλάσεις μέσω της αποκατάστασης και επανάχρησης βιομηχανικών κτιρίων του Βόλου και η κα. Στέλλα Δεμέστιχα, Προϊσταμένη του ΠΙΟΠ, παρουσίασε το δίκτυο μουσείων του ΠΙΟΠ και το σχεδιασμό του Τσαλαπάτα. Αργότερα, έγιναν επισκέψεις στα βιομηχανικά κτίρια του πρώην Στρυχνοκάρπου (ΔΟΥΚ), του πρώην Απεντομωτηρίου (ΔΕΜΕΚΑΒ), του πρώην Πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα.

Τη δεύτερη μέρα η κα. Αίγλη Δημόγλου, Διευθύντρια ΔΗΚΙ και Αντιπρόεδρος TICCIH, έκανε μια ανασκόπιση 20 χρόνων βιομηχανικής αρχαιολογίας στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια οι εταίροι του δικτύου από τη Νάπολι, Βίλα ντο Κόντε, Μπέλφαστ και Κρακοβία παρουσίασαν παραδείγματα αξιοποίησης βιομηχανικών κτιρίων των πόλεών τους. Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Κυριάκος Μήτρου δεξιώθηκε τους εταίρους του δικτύου στο γραφείο του στο Δημαρχείο της πόλης, ενώ επισκέψεις έγιναν ακόμα στο κτίριο Σπίρερ, το Δημοτικό ΙΕΚ και το Μεταξουργείο στη Ν. Ιωνία.

Ευρωπαϊκό Θεματικό Δίκτυο πόλεων CHORUS
(CulturalHeritageOperationsfortheRegenerationofUrbanSites)

Αντικείμενο
Το Δίκτυο CHORUS έχει ως αντικείμενο τις παρεμβάσεις διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς για την αστική αναζωογόνηση και εντάσσεται στο πρόγραμμα URBACT που προωθεί την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ πόλεων που έχουν εφαρμόσει παρεμβάσεις της πρωτοβουλίας URBAN.

Εταιρικό Σχήμα
Στο Δίκτυο συμμετέχουν, εκτός από τη Δημοτική Επιχείρηση Μελετών Κατασκευών και Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου (ΔΕΜΕΚΑΒ) ως αντιπρόσωπος της πόλης του Βόλου, οι πόλεις:

 1. Μπαστιά (Κορσική) (Επικεφαλής Εταίρος),
 2. Τολέδο (Ισπανία),
 3. Ουρένζε (Ισπανία),
 4. Τζιρόνα (Ισπανία),
 5. Νάπολι (Ιταλία),
 6. Φότζια (Ιταλία),
 7. Κονσένζα (Ιταλία),
 8. Σιρακούσα (Ιταλία),
 9. Βίλα ντο Κόντε (Πορτογαλία),
 10. Γκράτς (Αυστρία),
 11. Άντερλεχτ (Βέλγιο),
 12. Μπέλφαστ (Ιρλανδία) και
 13. Κρακοβία (Πολωνία).

Στόχοι
Το Δίκτυο φιλοδοξεί να επιτύχει:

 • την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας URBAN, σε θέματα κοινωνικής και πολιτιστικής προβληματικής και
 • τη στήριξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως βασικού πλεονεκτήματος για την τοπική ανάπτυξη.
Σχετικοί σύνδεσμοι